2016
21.30u: 93ste LICHTSTOET: Bekende Gentenaars door de jaren heen

Jan Hoet, John Massis, Romain De Coninck, Leo Martin, Walter De Buck, Buffalo
Koen Crucke, Marc Sleen, Jacques Rogge, Henri en Jean Pierre Maeren, Daniel Termont en Frank De Winne.
Vertrek publiciteitscaravaan 21.00u - vertrek 93ste Lichtstoet 21.30u
Organisatie: vzw Nationale Ajuinmarkt-comité Ledeberg in samenwerking met de Stad Gent
Volgende praalwagens rijden mee:
-
1 Jan Hoet: ontwerp Marc De Kerpel: bouw Lukske I
In 1960 studeerde hij af als tekenleraar aan de toenmalige Rijksnormaalschool Gent (nu deel van Hogent)(waar ook ik, jouw websitebouwer Remi Coune, afstudeerde, maar dan 9 jaar later)
Daarna volgde hij Kunstgeschiedenis aan de RUG (Rijksuniversiteit Gent, nu UG)
Hij gaf enkele jaren les in Oostakker, waar ik hem ontmoette toen ik daar stage moest lopen.
Hij was de grote bezieler van het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst)
Hij begon als directeur van het museum voor hedendaagse kunst in enkele zalen van het MSK Gent. Hij ijverde voor een eigen plaats en vond deze aan de overkant, het vroegere Casino waar oa de jaarlijkse Jaarbeurs werd gehouden.
Hij was de Belgische curator die zich bezig hield met het bestuderen, begeleiden, beschermen van de hedendaagse beeldende kunst.
Met het veelbesproken project "Chambres d'Amis" uit 1986 brak de kunst letterlijk uit het museum en werden tientallen kunstwerken door 50 internationaal vermaarde kunstenaars ontworpen en tentoongesteld in privéwoningen in Gent.
In 2000 veroverde de kunst de binnenstad van Gent met Hoet's concept "Over the Edges". Vooral de hamzuilen van Jan Fabre zorgden daarbij voor ophef. Een werk uit die periode ligt momenteel op het E3-plein.
Ook internationaal genoot hij bijzonder aanzien in het kunstmilieu. Als curator realiseerde hij tentoonstellingen in de hele wereld, van Montreal tot Lissabon en van Tokio tot Mexico Stad. Zo organiseerde hij de tentoonstelling Documenta IX (1992) in Kassel (de meest presticieuze tentoonstelling voor hedendaagse kunst die om de 5 jaar wordt ingericht).
In de media werd hij de Kunstpaus genoemd.
In 2014 werd het pleintje tussen beide musea (MSK Gent en S.M.A.K) officieel "Jan Hoet plein"
2 John Massis: ontwerp Pascal Deconinck: Stroatluper
Geboren te Brugge in 1940, maar later naar Gent verhuisd.
Zijn eigenlijke naam in Wilfried Morbée, in 1963 koos hij het pseudoniem John Massis
Vlaamse krachtpatser en "tandacrobaat". Hij specialiseerde zich in het plooien van ijzer met de handen en tanden.
Hij haalde meerdere keren het Guinness Book of Records (met oa een tram van vijftien ton met zijn tanden voort te trekken en een trein van zesendertig ton vijftien meter verder te slepen. In 1969 hield hij in Tokio een vliegtuig van 200 paardenkracht op 2100 toeren vast en in 1972 te Grimbergen een vliegtuig van 700 paardenkracht op 1800 toeren.
In de 2de "Musee Toes Zoo" van Teater Exces was hij één van de personages. Hij kwam Patrick Vandewalle, die zijn rol zou vertolken, "leren" hoe hij ijzer moest plooien. Uiteraard was dit "fake", want dit kon Patrick nooit. Hij bestudeerde vooral de houding en de mimiek van John.
In de pers werd hij vaak vernederend voorgesteld.
In 1988 verdween hij uit het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain, een dag later vond men zijn lichaam in de garage van zijn woning, zelfmoord.
3 Romain De Coninck: ontwerp Jos Pattijn: bouw 't Zieverstroatse
Vlaams zanger, komiek, regisseur en conferencier. Hij wordt gezien als één van de boegbeelden van het Vlaamse Volkstheater.
In Gent is hij vooral bekend omwille van zijn 140 toneelstukken die hij schreef, regisseerde en zelf meespeelde als acteur in de "Minard" (Minard Schouwburg)
Eén van de bekendste stukken was toen de BTW (belasting op toegevoegde waarde die we allemaal maar al te goed voelen in onze portemonnee) werd ingevoerd, bij hem werd dit "Bij Tante Wanne".
Bij het grote publiek was hij vooral bekend omwille van zijn samenwerking met Gaston en Leo waarmee hij in enkele films speelde.
Deconinck speelde mee in de films "Mira", "Het dwaallicht", "Help, de dokter verzuipt!" en "Dokter Pulder zaait papavers" en regisseerde de televisieseries "Slisse & Cesar" en "De Kolderbrigade." In de Urbanusfilm "Koko Flanel" speelde hij Urbanus' vader. In de televisieserie "De Filosoof van Haeghem" speelde hij eind jaren zestig de hoofdrol van Titten. Ook was hij te zien in Met Pensioen, de eerste aflevering van De Collega's. De ouderen onder ons kennen hem ook dankzij de radiorubriek "De Peperbus", waarin hij als "Nonkel Miele" op Radio 2 grappen in het Gentse dialect vertelde.
4 Leo Martin: ontwerp Willy Coppens: bouw Veur de Leute
Vlaams artiest. Bekend van het komische duo Gaston en Leo
Geboren in Gent in 1924 als Léon De Waegeneire. Hij overleed in 1993.
Studeerde klarinet aan het Conservatorium in Gent.
Hij speelde eerst in het orkest van Jean Deskalides, later had hij zijn eigen orkest.
Hij verliet de muziekscène om zich volledig te wijden aan acteren. Hij speelde in "Gaston & Leo in Hongkong" (1989), "De Paniekzaaiers" (1986), "Zware Jongens" (1984), "De Witte van Zichem" (1980) en "De boot naar Spanje" (1982)
5 Walter De Buck: ontwerp Patricia Vereecke: bouw Lochtandjuuns
Vlaams kunstenaar.
Aan de academie Gent, waar zijn vader les gaf in Tekenkunst, volgde Walter De Buck ook een opleiding, die hij in 1954 met grootste onderscheiding voltooide. Daarna probeerde hij de lerarenopleiding aan de Rijksnormaalschool, maar voltooide deze opleiding niet.Vermoedelijk door een beurs die hij had gewonnen met zijn beeldhouwwerk die hem voor ene jaar naar India bracht. In 1963 nam Octave Landuyt deel aan de "Derde bënnale vor jongeren" te Parijs. Hij begeleidde studenten PK: Werner Cuvelier, Karel Dierickx en Hubert Minnebo, naast Roland Monteyne en Walter De Buck.
Walter hield zich bezig met verschillende kunsten zoals tekenen, schilderen, beeldhouwen en volksmuziek.
Met zijn volksliederen waaronder 't Vliegerke, blies hij nieuw leven in "Bij Sint-Jacobs" tijdens de Gentse Feesten.
Na café "De Martoko" richtte hij samen met enkele anderen de VZW Trefpunt op.
6 Buffalo: ontwerp Marc De Kerpel: bouw Boterlekkers
Na al de jaren zijn de mensen nog steeds benieuwd naar de oorsprong van de aanmoedigingskreet Buffalo. Het is tevens de bijnaam voor een KAA Gent supporter
De herkomst van de kreet "Buffalo!" dateert van 1895. Toen kwam het circus van de Amerikaan William Cody, bijgenaamd Buffalo Bill, voor het eerst naar Gent. In de show werd het publiek aangespoord "Buffalo! Buffalo!" te roepen. Naar aanleiding van de doortocht van William Cody, introduceerden Gentse studenten de kreet in het Gentse studentenleven. Zo werd in 1913 Koning Albert I tijdens zijn bezoek aan de Gentse Universiteit verwelkomd met "Buffalo! Buffalo!"
Tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 beantwoordde de Belgische atleet Omer Smet, lid van de atletiekafdeling van KAA Gent, het ritmische geschreeuw van de Amerikaanse delegatie met de studentikoze kreet "Buffalo! Buffalo!". Samen met hem kreeg KAA Gent sindsdien als bijnaam De Buffalo's. De vereniging gebruikte deze bijnaam voor het eerst in haar tijdschrift in 1921. In 1924 verscheen voor het eerst een indiaans opperhoofd op een supportersvlag van de voetbalafdeling van KAA Gent.
De rollen van Buffalo Ben en Buffalo Mel als mascottes van KAA Gent werden recenter ingevuld dan de naam en het logo laten vermoeden. Ben is 15 jaar actief, Mel 6 jaar. Ze staan in de eerste plaats symbool voor het familiale karakter van KAA Gent. Als vrijwilligers zetten ze zich in om al het positieve dat KAA Gent in zich draagt te vertegenwoordigen. Dat doen ze niet enkel op de sportieve activiteiten van de club, maar ook in het kader van supportersinitiatieven of bij de maatschappelijke activiteiten van de communitywerking(tekst website KAA Gent.)
7 Koen Crucke: ontwerp Pascal Deconinck: bouw Dutsenclub
Geboren in 1952 te Ledeberg.
Hij "studeerde" net als Jan Hoet in de Ledeganckstraat, maar dan wel in de lagere school aldaar, de Oefenschool geheten!
Vlaams zanger, acteur en auteur van dieetboeken.
Hij was de eerste tenor buffo bij achtereenvolgens de Opera Gent, Opera van Vlaanderen en de Vlaamse Opera.
Bij kinderen is hij vooral bekend als kapper "Albertooooo" Vermeers, door Samson de hond steevast "Vermicelli" genoemd.
8 Marc Sleen: ontwerp Jos Patyn: bouw Dekenij Ledeberg
Geboren in 1922 te Gentbrugge als Marcel Neels.
Een Vlaamse striptekenaar die vooral bekend is omwille van zijn reeks "De avonturen van Nero en Co"
In 1944 begon Marc Sleen als cartoonist bij de katholieke krant De Standaard te werken. Behalve cartoons maakte Sleen illustraties bij artikels, landkaarten en procestekeningen. Hij tekende toen in Ons Volk de stripreeks: "De Avonturen van Neus". In 1945 volgden "De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke" en een jaar daarna "Stropke en Flopke", "Tom en Tony" en "Pollopof".
Op 2 oktober 1947 verscheen de dagelijkse vervolgstrip "De avonturen van Detectief van Zwam". Het eerste verhaal heette "Het geheim van Matsuoka". De hoofdfiguur was dan detective Van Zwam, maar in hetzelfde verhaal dook Nero op. Zijn naam was "M. Schoonpaard", een man die zich door het drinken van het Matsuokabier de Romeinse keizer Nero waande. De figuur nam na drie avonturen Van Zwams hoofdrol over en werd de centrale figuur van de reeks.
9 Jacques Rogge: ontwerp Willy Coppens: bouw Buit'nlupers
Belgisch arts, sportbestuurder en voormalig sporter.
Rogge was deelnemer aan het zeilen in de Finnklasse bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico, 1972 in München en 1976 in Montreal.
Als zeiler werd hij eenmaal wereldkampioen en haalde tweemaal een tweede plaats, en werd zestien keer Belgisch kampioen. Hij heeft ook de Yachting World Cadet Trophy gewonnen en nam deel aan de regatta Ton Cup.
Hij was van 2001 tot 2013 voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.
10 H & JP Maeren: ontwerp Willy Coppens: bouw Julien
Belgisch scenograaf en poppenspeler en vooral bekend als de man achter de pop van Koning Albert.
Van kinds af aan werd hij door zijn vader, tevens poppenspeler Henri Maeren, binnengeleid in de wereld van het poppentheater.
Geboren te Gent in 1955. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.
Hij wordt algemeen erkend als een specialist in scenografie, decor en kostuumontwerp en geniet als auteur van kinderspektakels en volwassenenproducties voor poppentheater een uitstekende faam.
Hij produceerde eigenhandig meer dan 200 poppen en een 50-tal decors.
Hij geniet ook een brede bekendheid als ?Popkoning?met zijn imitaties en karakterpoppen.
Voor dit type poppen start alles in 1993 met een opdracht van?De Droomfabriek (VRT).
Hij maakte daarvoor zijn eerste latexpop, Louis Tobback.
Enkele jaren terug zat ik samen met Machar Van Geyt en Jean Pierre samen in de tent van de Ledebergse Feesten. Toen vertelde hij mij dat die latexpoppen voor een deel te "wijten" waren aan mij. Hij had die latexmaskers die ik had gemaakt voor de voorstellingen van Exces ("Musee Toes Zoo" uit 1981, 1982, 1983 en "Rembrandt... oh Rembrandt" uit 1991) waarschijnlijk gezien.
De maskers die ik maakte waren om gedragen te worden door acteurs, hij maakte er zijn karakterpoppen mee zoals Albert, Nicootje en Zuster Vaseline.
11 Daniël Termont: ontwerp Marc De Kerpel: bouw 't Comiteetje
Belgisch politicus van sp.a en sinds 2007 burgemeester van Gent en tevens fervent supporter van KAA Gent
Voordien was hij oa schepen van Feestelijkheden.
Termont werd in 2014 verkozen tot de top drie van beste burgemeesters van de wereld en was hiermee de beste Europeaan en de beste Belgische burgemeester ooit. Uiteindelijk werd hij tweede.
Ik weet niet of de wagen een link zal leggen naar "Optima"!
12 Frank De Winne: ontwerp Pascal De Coninck: bouw F.C. Blijf Jong
Belgisch militair piloot en ruimtevaarder. Verbleef ruim 8 dagen in het internationaal ruimtestation ISS (International Space Station). Met deze ruimtevlucht werd hij de tweede Belgische astronaut na Dirk Frimout. Het logo van het ISS was van zijn broer, een tekenleraar Cyr Frimout (ook al een afgestudeerde aan de Rijksnormaalschool, in 1959, een jaar vóór Jan Hoet)
In 2009 verbleef hij 6 maanden aan boord van het ISS, waarvan de laatste 2 maanden als commandant. De eerste niet Amerikaanse of Russisch Commandant aan boord.
13 Miss Lichtstoet en haar Eredames: ontwerp Rene Coune.