>
EUROPESE PRETPARKEN


2018

95ste LICHTSTOET

Volgende praalwagens rijden mee:

1 Efteling, ontwerp: Pascal De Coninck / bouw: Dutsenclub

Qua bezoekers en oppervlakte is het het grootste pretpark van de Benelux gelegen in de gemeente Kaatsheuvel net boven Breda en Tilburg.
Jaarlijks telt het zo'n 5 miljoen bezoekers en is daarmee na Disney Parijs en het Duitse Europa-Park het derde meest bezochte in Europa.
In de jaren '30 was het een sport- en wandelgebied. Op 31 mei 1952 werd de officiële opening gehouden. Het was vooral een park voor ouders met kleine kinderen en de sprookjes stonden centraal, ook de sprookjes van Koningin Fabiola werden er verteld en uitgebeeld. Nu is het een volledig pretpark voor jong en oud en is sinds 2010 heel het jaar open.
Anton Pieck was de belangrijkste bezieler van het sprookjes gedeelte.

Als je na de lichtstoet hoort: "Papier hier!" dan weet je waar je je afval kunt dumpen!
Misschien in het gebouwtje vooraan waar vermoedelijk Holle Bolle Gijs zit? Je weet wel, de man die een os en een stier en zeven tonnen bier binnenspeelde en een hele kerk schapen als toetje en nog niet van de honger kon slapen .
Prettig is dat de ontwerper het accent gelegd heeft op de sprookjes- en spookjeswereld van weleer.
In het midden de zingende fontein, waar de waterlelies van Koningin Fabiola elke dag meerdere keren open bloeien en weer op rust gaan. De fakir is niet aanwezig vandaag, Zijn zwevend tapijt moet dringend rusten.
Achteraan het gebouw van Carnaval, met de rodeneuzen poppetjes.
En voor de Nederlandse vrienden, hun koningspaar is te zien achteraan de wagen, euh... met rode neusjes!




2 Legoland, ontwerp: Willy Coppens / bouw: Veur de Leute

In het Deense Billund (Zuid Denemarken) ligt de fabriek van de beroemde gekleurde blokjes: Lego.
De fabriek heeft zijn eigen start- en landingsbaan voor vliegtuigen voor het transport van de blokjes.
In 1968 werd beslist een pretpark te openen, een miniatuurwereld opgebouwd met lego-blokjes. Treinen, auto's, vliegtuigen reden rond tussen de miniatuur gebouwen uit heel de wereld.
In de daaropvolgende jaren groeide het park en intussen is het al achtmaal zo groot als oorspronkelijk. Maar net als vele van die "specifieke" parken (dieren, sprookjes.) moest Legoland mee met de trend: achtbanen en andere spectaculaire attracties, gelukkig niet met legoblokjes gebouwd!
Buiten Denemarken zijn er ook twee "Legoland" in de VS en een in Duitsland, Maleisië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.
Ook hier liet de ontwerper zich niet vangen aan de nieuwe en algemene trend voor pretparken. We zien duidelijk dat het gebouw is opgetrokken uit legoblok"jes" en het typische van de bouwwijze, twee blokjes worden stevig verbonden door er boven een blok te plaatsen die beide andere overlapt.
Vooraan de inkompoort, met op de zuilen Lego ----- Land.
Natuurlijk heeft hij ook oog voor de verwijzing naar de nieuwere attracties door een groot verticaal rad in het midden te plaatsen.
Achteraan zijn twee "mannen" een kasteel in Legoblokjes aan het optrekken of is dit een subtiele verwijzing naar het nieuwe park?
Met een jaartje geduld kan je in 2019 naar Legoland Scheveningen (Nederland.)




3 Phantasialand, ontwerp: Pascal De Coninck / bouw: Plakvliege

Eind april 1967 opende het park in een voormalig mijnbouwgebied in het Duitse Brühl, vlak bij Keulen. Net als de Efteling was het eerst een sprookjespark. Het oorspronkelijke idee kwam van Richard Schmitt, een poppenspeler met levensechte poppen. Het sprookjes pad, een weggetje waarlangs sprookjes werden uitgebeeld, was de belangrijkste attractie.
Het park behoort tot de top 15 van meest bezochte parken van Europa. In 2016 werd het park bezocht door 2 miljoen gasten. Jaar na jaar kwamen er nieuwe attracties bij. De voorbije 15 jaar werden de oudere zaken afgebroken en volledig vernieuwd.

Vooraan zien we de rollercoaster, net als boven op het gebouw in het midden.
Het middengedeelte telt drie verdiepingen, bovenaan dus een rollercoaster, het midden een verwijzing naar de talrijke shows die dagelijks worden gespeeld en onderaan het Hollywood gebouw, de ingang van de Hollywood Dark Tour, een watertocht langs bekende films, je ontmoet de master van de suspence himzelf, Alfred Hitchcock en natuurlijk ook andere 'gruwelfiguren', zoals Frankenstein, Haaien (Jaws), Tarantula, King Kong...
Achteraan het Ciapas, het vertrekpunt van een lange tocht over een wildwater rivier die je langs verschillende rotsen voert met allerlei gekke vormen.
Ga op een adembenemende expeditie met de modernste waterbaan ter wereld en beleef een hoop spanning en sensatie.
Omgeven door daverende watervallen, diepe kloven en duizenden exotische planten beleeft u een fantastische ervaring voor alle zintuigen. De rit duurt slechts zes minuten, waarbij u in totaal drie keer de diepte in stort.
Met een unieke helling van 53 graden beleeft u de steilste afdaling in een wildwaterbaan ter wereld. Pas op, u wordt kletsnat!
De plaatselijke fotograaf is ook aanwezig, na je verschrikking binnen neemt hij jouw foto, veel kleur heeft hij niet nodig, je ziet lijksbleek!
En nee, als beloning krijg je geen reuzepint aangeboden!




4 Walibi, ontwerp, Pascal De Coninck / bouw: Zattepullekes

De naam is afgeleid van de gemeenten waar het oorspronkelijke park werd gebouwd, Wavre, Limal en Bierges (ondertussen gefusioneerd tot één gemeente, Wavre of Waver.
In 1975 opende het park onder de naam Walibi, na meerdere naamwissels zoals Six Flags, is het uiteindelijk opnieuw gewoon Walibi. De mascotte is een oranje kangoeroe, wegens de gelijkenis in naam met de wallaby, een kangoeroe soort.
Een onderdeel van het park is Aqualibi, een groot complex van zwembaden en waterglijbanen.
Ook in Nederland is er een Walibi park en in Frankrijk zijn er drie.
Walibi Belgium is sinds 2006, net als vele parken in Europa, in handen van "Compagnie des Alpes".

Vooraan de wagen uiteraard de monumentale toegangspoort tot het park.
Centraal vind je een combinatie van de Tomahawk, de Frisbee-attractie die is voor de gelegenheid is overgevlogen uit Walibi Holland, en de Dalton Terror. Je stijgt langzaam naar boven, een schitterend uitzicht van op 77 meter hoogte.
Maar... in een paar seconden moet je het wel allemaal goed bekijken, want dan vlieg je met een snelheid van 110m/h naar beneden! Achteraan is een verwijzing naar Halloween, zoals veel parken speelt ook Walibi in op speciale evenementen.




5 Toverland, ontwerp: Willy Coppens / bouw: 't Comiteetje

Het is één van de jongste attractieparken in Nederland, in Sevenum (Nederlands Limburg)(Richting Eindhoven) geopend op 19 mei 2001.
Oorspronkelijk was het een overdekt attractiepark, vooral speeltuin voor kleinere kinderen. Outdoor was er een zwembad met glijbaan, een achtbaan, doolhof en zweefmolen.
Jaar naar jaar breidt het park uit, momenteel zijn er acht themaparken:
- Land van Toos: indoor, vooral voor kleine kinderen met Morrel, het zwijn
- Magic Forest: indoor en outdoor, en zoals de naam het doet vermoeden, een magisch bos
- Troy Area: volledig outdoor. Doet de naam je denken aan Helena van Troye? Correct, het thema is het oude Griekenland.
- Magische Vallei: het gebied van de Dwervels, een fictief volkje.
- Avalon: nieuw in 2018. Een middeleeuws en mythisch thema.
- Port Laguna: eveneens 2018. Port Laguna wordt de nieuwe hoofdentree van het park. In dit nieuwe themagebied zullen buiten de entree diverse horeca en winkels te vinden zijn.

Vooraan natuurlijk de magische toegang, bekleed met torentjes en twee vazen en grote stenen die het een beetje rotsachtig moeten maken.
Centraal zie je de topattractie van Toverland, de "Troy". Dit is een zeer stele houten achtbaan van 35 meter hoog en deze gaat 90 kilometer per uur.
De heksen zijn hun potje al aan het klaarmaken, hun soepje dampt al lekker, nu nog wachten op een "slachtoffer" die van pure schrik van de tocht met Troy op wankelende pootjes de pot induikt!




6 Mini-Europa, ontwerp: Willy Coppens / bouw: Buit'nlopers

Opende in 1989 als onderdeel van Bruparck, net als Océade en Kinepolis. Het is opgericht door de familie Meeùs, die ook Walibi uit de grond stampte. Oorspronkelijk zou het ook in Waver gebouwd worden, maar uiteindelijk werd beslist het in Brussel te plaatsen op de plaats waar voordien het Meli-Park Brussel stond, dat net als Meli aan de kust moest verdwijnen.
Zoals de naam het duidelijk maakt, het is zoals het Hollandse Madurodam, een mini versie van verschillende Europese gebouwen bij, op schaal 1:25.
Er komen regelmatig nieuwe maquettes bij, maar hoelang nog?
Zowel Mini-Europa als Océade worden bedreigd met afbraak om plaats te maken voor NEO, een gigant van winkels, woningen en kantoren. Ook de grap met een "Ghelamco arena Brussel" is nog niet volledig van de baan op die Heizelvlakte! In 2016 besliste men wel om Mini-Europa te integreren in het NEO-project. Afwachten!
Océade moet weg in 2018. Wie nog een plons wil maken, haast je, volgende maand op 30 september 2018 is het afgelopen!

Onze ontwerper is wel zo verstandig geweest om de gebouwen te stileren. Zo kan de toren staan voor de Big Ben in Londen, maar even goed voor De San Marco toren in Venetië, het Stadhuis van Stockholm of de Universiteit van Vilnius in Litouwen. En staat daar de Branderburg uit Berlijn of is het een Griekse tempel? Nee hoor, dit is de inkom tot het park met het grote kanon.
Onze noorderburen hebben het gemakkelijker om zich thuis te voelen, de kaasboerin voelt zich al helemaal thuis in Ledeberg.
En zeker is hij verstandiger dan de organisatoren van het EuroSongfestival die denken dat Israel en Australië ook in Europa liggen! Zij hebben geslapen tijdens de lessen aardrijkskunde zeker?




7 Disneyland Parijs, ontwerp: Patricia Vereecken / bouw: Klinkende Acht

Reeds in 1970 was het plan opgevat om een Disneypark in Europa te openen. Het zou het tweede park buiten de VS zijn, na Tokyo dat in 1983 de deuren opende.
Uit de zoektocht naar geschikte locaties, men had er 1200 gevonden, onder andere ook de Limburgs mijnsite, viel de beslissing om het in een voorstad van Parijs, Marne-la-Vallée, op te richten. De bouw startte in 1988 en het park opende op 12 april 1992.
In 2002 opende het tweede themapark en voor het derde zal je moeten wachten tot 2030!

Disneyland is natuurlijk "geboetseerd" naar de figuren van Disney, waarvan Mickey Mouse toch wel de hoofdrol opeist.
Bekijk even die grote ronde vorm in het midden van de wagen. Denk er de ogen, neus en mond van Mickey bij en je ziet dat het hoofdpersonage zeker aanwezig is. Of denk er wagentjes bij en je hebt een reuzerad! (nee, niet met een t, het is een muis, geen rat! De rat zit ergens anders in het park, de chef kok van Ratatouille!




8 Bellewaerde, ontwerp: Jos Pattyn / bouw: Kreatief

In de zomer van 1954 opende de familie Florizoone (zie ook Melipark/Plopsaland) een dieren- en safaripark in Zillebeke nabij Ieper. Vanaf 1980 kwamen er ook attracties bij. De jaren daarna opende meerdere zones zoals Far West, Mexico en Canada. Sinds 1990 behoort Bellewaerde tot de Walibi-groep. In 2010 besloot men het park niet langer open te houden tijdens de wintermaanden.
In mei 2017 maakte "Koning Leeuw" (de mascotte en logo) bekent dat een nieuw zwembad van 17 miljoen Euro zal aangelegd worden met waterpret voor heel de familie, peuterbad, speelzone, verschillende glijbanen.

Achteraan de wagen zie je het prachtige gebouw uit de Maya of Inca cultuur, de Huragan met het verschrikkelijke monster dat uit de voorgevel rond loert naar mogelijke prooien!
Midden zie je een van de vele soorten bootjes op de wildwater rivier. Het bootje heeft een dak om je te beschermen tegen regen! Leukerds toch die Bellewaerdisten, alsof je geen nat pak krijgt tijdens je boottocht!
Rechts voor waarschijnlijk een van de twee hellingen van het Dawnson Duel, racen tegen je tegenstander.
Voor de loopgraven, we zitten dicht bij Ieper, moet je onder de wagen kijken!




9 Tivoli Kopenhagen, ontwerp: Patricia Vereecken / bouw: Lochtandjuuns

Dit is een van de oudste pretparken ter wereld, opgericht door Georg Carstensen. Het opende de deuren in 1843!
Begin de jaren '50 van vorige eeuw bezocht Disney het pretpark, inspiratie opdoen voor zijn eerste pretpark in Californië dat opende op 17 juli 1955. In 1914 werd een houten achtbaan gebouwd, nog steeds in bedrijf! In 1926 kwamen daar de eerste botsauto's.
's Avonds wordt Tivoli verlicht met 115.000 spaarlampen, deze zijn uiteraard niet van 1843! Wat uiteraard een zeer feeérieke sfeer geeft.
Centraal zien we de toegangspoort tot het park, een klassieke rondboog met koepel erboven op. Omwille van de capaciteit om bezoekers toe te laten zijn er echter ook nog vier ingangen ernaast, twee rechthoekig en twee met rondboog die hier echter niet te zien zijn omdat de praalwagen wat te smal is! Achteraan de grote in de hoogte ronddraaiende molen, kriebels in de buik als deze begint over te hellen! Vooraan de verlichte zwanen uit Tivoli Gardens.




10 Asterix, ontwerp: Jos Pattyn / bouw: Dekenij Ledeberg

Ligt Disneyland Parijs op zo'n goeie 30 km ten oosten van de stad, Asterix park ligt 35 km ten noorden, in Plailly.
De naam doet het al vermoeden, het is volledig gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix van Uderzo en Goscinny. In 1989 konden de eerste bezoekers het park in. Het is enkel open van april tot november.
De achtbanen hebben het er voor het zeggen, er zijn er niet minder dan zeven, waaronder de houten 'Tonnerre de Zeus', 33 meter hoog en snelheden tot 80 km/h. Er zijn ook vier waterattracties en een humoristische show met Romeinse soldaten.

We zien de laatste nieuwe attractie die in 2016 werd geopend; Discobélix, een combinatie van rondzwieren, afdalen en vermoedelijk ook dreunende muziek, discobar! In het Egyptisch park mag natuurlijk de obelisk niet ontbreken, de enorme puntvormige monolieten (een grote steen) die de Egyptenaren vroeger uit de rotsen haalden met een "eenvoudig trucje", laat de houtspieën die in holtes onderaan de steen gemaakt zijn hun werk doen. Door vocht zetten ze uit en uiteindelijk komt de steen los van de ondergrond. En het is net die puntige obelisk die de naam aan de stripheld Obelix geeft gegeven. Of hij aanwezig kan zijn weet ik niet, misschien is de plankenvloer van de wagen daar niet op berekend!




11 Ferrariland, ontwerp: Marc De Kerpel / bouw: Lukske

Ondanks dat die uiteraard aan Italië doet denken is dit een vrij klein pretpark in Salou, Spanje.
Het is vrij recent, pas in 2014 werd besloten het park aan te leggen en werd uiteraard naar de belangrijkste geldschieter genoemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de attracties genoemd zijn naar Italiaanse plaatsnamen zoals de Campanile (klokkentoren) van het San Marco in Venetë, de opera Scala van Milaan, het Colosseum uit Rome.
De belangrijkste attractie van Ferrari Land is Red Force, een 112 meter hoge verticale achtbaan en daarmee de hoogste in Europa. Het is ook de snelste achtbaan van Europa met snelheden tot 180 km/h.
Daarnaast zijn er twee vrije valtorens van 55 meter hoog. Vooraan de wagen betreed je het park, je ziet duidelijk de driehoek met naar binnen toe geplooide zijden waarop het logo van Ferrari staat. Het eigenlijke logo, het schild met het paard, de paardenkracht van het merk, is dan achteraan te zien.
Niet voor de praalwagen lopen aub, de heer Enzo Anselmo Ferrari is in het park, zijn geparkeerde bolide kan elk moment door de poort scheuren!




12 Plopsa De Panne, ontwerp: Jos Pattyn / bouw: 't Zieverstroatse

Voor de oudjes onder ons, Albéric Florizoone stichtte in 1935 het Meli-park. De educatieve shows over bijen en de speeltuin waren de belangrijkste troeven. Met de komst van nieuwe pretparken verloor het veel toeschouwers en in 1999 werd het verkocht aan Studio 100 en VTM.
Het nieuwe park opende op 29 april 2000. De bijen vlogen buiten en werden vervangen door kabouters uit de reeks Kabouter Plop, plopperde plop!
Elk jaar komen er nieuwe attracties bij, samenhangend met nieuwe personages van Studio 100 zoals Bumba in 2005 of K3. Plopsaland De Panne behoort tot de Plopsa-groep, waaronder ook Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden en Holiday Park vallen.

Nee hoor, de ontwerper heeft niet tegen zijn maquette gestampt! Die monumentale open deur van 10 meter hoog is een blikvanger in het park. Je hoeft er niet onder door te stappen, je kan er heel makkelijk naast.
In het midden zie je één van de vele boten van Piet Piraat, een drakenschip. En natuurlijk staat het podium klaar, maar of K3 deze avond aanwezig kan zijn is nog niet geweten.






13 Wagen van miss Lichtstoet en eredames, ontwerp: Rene Coune (+)